voor 37 weken zwangerschap moet een baby vaak nog in een couveuse

37 weken zwanger

Vanaf het moment dat je 37 weken zwanger bent, gaat voor mij de standby in.

37 weken zwangerschap is een mijlpaal. In Nederland is dat het moment waarop een baby dusdanig genoeg “af” is, dat het bij een spontane bevalling (en ook geen andere complicaties) veilig thuis geboren kan worden. Er hoeft bijvoorbeeld geen couveuse aan te pas te komen.

Als je onverhoopt toch eerder bevalt, dan kun je natuurlijk ook gewoon bellen! En als het even kan, kom ik zeker naar je toe. Een prematuur leventje is kwetsbaar en een premature bevalling kan veel indruk op je maken. Het is dan net zo belangrijk om daar foto’s van te hebben, voor de herinnering later. Veel van wat er gebeurt, kan volledig langs je heen gaan. Foto’s helpen je om deze onverwachte gebeurtenis een plaatsje te geven, dus zeker bellen!

Wat betekent het dan, dat de standby in gaat?

Als ik op standby sta, dus vanaf de 37 weken zwangerschap, ga ik niet ver van huis. Als het nodig is verder te gaan dan een uur rijden, dan neem ik eerst contact op om te zien of er al iets rommelt bij je en laat ik je weten zodat je me eerder kunt inseinen. Bovendien drink ik niet als ik standby sta, want ik moet altijd veilig kunnen autorijden. Soms moeten we met twee auto’s als we ergens op bezoek gaan, zodat niet iedereen mee terug hoeft als ik gebeld word. Ik let erop dat mijn telefoon bij me is als ik ga slapen. Ik ga niet op vakantie en als ik eens een keertje naar de sauna wil, dan laat ik je dat weten en kijk ik elke 1-2 uur even op mijn telefoon. Dat is wat standby voor mij inhoudt.

Wanneer ik nog niet op standby sta, dus voor de 37 weken, dan is de kans natuurlijk groot dat je me gewoon kunt bereiken. Ook ’s nachts.

Bijzondere situaties

In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld een meerling, een vroeggeboorte in het verleden of een andere reden om een vroeggeboorte te vermoeden/verwachten, kunnen we afspreken dat de standby eerder in gaat.

Bereikbaarheid

Mijn klanten staan in een speciale app in de uitzonderingenlijst. Daarom is het belangrijk dat ik al jullie telefoonnummers heb. Dat zijn de telefoonnummers die mijn telefoon kunnen laten overgaan, óók als het geluid uit staat. Op die manier kan ik mijn geluid uitzetten als ik ga slapen of in een bioscoop zit, maar kunnen jullie me toch bereiken als het zover is. Ik zet mijn klanten al in de uitzonderingenlijst als ze definitief geboekt hebben, dus dat systeem werkt ook voor de 37 weken al.
Elena in de couveuse